Dins la programació habitual del Grup Fotogràfic «El Gra», l’Explica’ns el teu rotllo d’aquest mes tindrà una edició especial. El dijous 30 de gener, a les 20.00 hores farem el Rotllo (audiovisual i col.loqui) a l’espai expositiu de l’Antiga Estació, on hi sou convidats. La presentació versarà sobre la fugida de grups de jueus de diversos punts d’Europa durant la Segona Guerra Mundial: de França estant, i sota el jou nazi, van decidir evadir-se cap a Espanya a través dels Pirineus, buscant salvar la vida i tenir noves oportunitats. Es projectarà un vídeo que, més que un documental, és un resum de la visita que es va fer el passat mes de juny a la ruta, per posar-nos en situació. El vídeo es compon de tres apartats: – Els búnquers de Martinet i Montellà, l’obsessió d’un dictador , on veurem un exemple de les fortificacions que va fer construir Franco, qui tenia por d’una invasió aliada. – Ruta literària a Llessui, “Les veus del Pamano”, on es van visitar els llocs que van inspirar la novel·la de Jaume Cabré que, entre d’altres, explica la història d’un mestre que va amagar uns refugiats jueus a l’escola del poble. – Antiga presó de Sort, l’últim refugi camí a la llibertat , que es va utilitzar com a primer lloc de reclusió per als jueus que aconseguien travessar els Pirineus. Després de la projecció del vídeo hi haurà una petita conferència a càrrec dels dos ponents, oberta a col·loqui per a tots els assistents.
SINOPSI
Eduard Puigventós – historiador La idea dels Pirineus com una frontera natural i poc permeable és molt recent: sempre hi ha hagut unió entre una banda i l’altra de les muntanyes i les diverses rutes que creuen els seus colls i ports han estat històricament lloc de pas per excursionistes, pastors, peregrins, pagesos i contrabandistes. Però a inicis dels anys 40 es convertí, també, en un espai de llibertat, de por i supervivència. De llibertat pels milers de persones que fugien del feixisme, intentant arribar a Espanya; de por pel règim franquista, temorós del seu destí, que ideà una línia de fortificació que els volia fer inexpugnables; i de supervivència per la gent del territori que mirava de fer front a les penúries i atrocitats de la guerra i la postguerra.
Gracia Pérez – escriptora Tras este emocionante recorrido por los escenarios donde millares de personas huyendo del horror del holocausto encontraron la buscada y ansiada libertad, gracias a cientos de héroes anónimos, hemos hecho una reflexión en voz alta, un llamamiento a la humanidad… Casi ocho décadas después, en pleno siglo XXI, el mundo occidental niega la ayuda a millones de refugiados que huyen de la misma locura, sufriendo el abandono en precarios campos de concentración… La historia se repite y ningún gobierno hace nada para cambiarla.