Història

Història del Grup Fotogràfic El Gra  1966-2014           

Les arrels del Grup Fotogràfic El Gra cal buscar-les cap a l’any 1966, vist el moment polític que existia, es  feia molt difícil crear una nova  associació i es va optar per incorporar-se al Centre Excursionista de Rubí com una secció més: El grup de  fotografia. Els seus socis fundadors van ser Ignasi Marroyo, Josep Maria Roset, Joan Fosas, Ramona Aguilera,  entre d’ altres.

Les activitats que es van organitzar durant aquests primers anys van ser diverses; cal destacar-ne, però, la convocatòria del 1r Concurs Estatal de Retrat Fotogràfic. 1967. Fou el  primer concurs d’aquestes característiques que es va realitzar a l’estat espanyol. El concurs va arribar a la tercera edició, 1970. Posteriorment, van el grup va deixar d’estar en actiu.

A la primavera de 1973, persones  relacionades amb l´Ignasi Marroyo com en Manel Miras i en Joan Llobet  van contactar amb companys del grup de fotografia de la SJR de la Cooperativa Rubinenca entre els quals hi havia en Ferran Pérez, en Jaume Roura i en Joan Oller  i  junt amb  Ramón Pallarols, Pep Adelantado i Juli Sànchez van donar el primer pas  per reiniciar les activitats d’ El Gra .

Aquests joves van formar un grup cohesionat que treballà per potenciar la fotografia  mostrant, alhora,  una gran sensibilitat social, intentant d’acostar a la ciutadania el món de la imatge,   principalment als barris més desplaçats. Cal recordar, en aquest fragment de la història d’El Gra, en …………………..  el Capi que posava el seu camió a disposició de l’entitat per desplaçar les exposicions de Carnestoltes.

El 1974  es va reprendre el Concurs Nacional de retrat, celebrant-se la quarta edició. Certamen que es repetí anualment fins a la catorzena edició.

L’any 1979  es convoquen  les primeres eleccions democràtiques i al cap d´uns  uns mesos arriba la Festa Major. Ara és la nostra. El Gra s’incorpora  al grup de persones i entitats que s’encarregaren d’organitzar-la. L’esclat participatiu va fer que aquesta festa tingués, a partir d’aquest moment, un abans i un després.

A l’octubre d’aquest any 1979 s’inaugurà una exposició de la festa major  a la Casa de Cultura de La Caixa  i l’ajuntament  proposa de fer-la l’any següent. Neix la Foto Viva que dura fins el nostres dies. L’activitat es converteix en un reportatge fotogràfic al carrer de les activitats de Festa Major del dia anterior.

El 1980 davant de la necessitat de renovació, l´entitat  va demanar en una assemblea la indepèndencia del grup en relació al Centre Excursionista  de Rubí. I es va constituir com una entitat pròpia. La seva seu era a l’avinguda Barcelona, 21, un pis de lloguer. Aquest canvi va aconseguir l’entrada de molta gent nova .

L’any 1982, El Gra, junt amb altres entitats fotogràfiques, fa néixer  la Federació Catalana de Fotografia (FCF). Al mateix temps  neix  el  grup juvenil.

El 1984  s’organitza el primer concurs estatal de fotografia “Vila de Rubí”. Aquest és, sens dubte,  el millor moment de la història d’El Gra, l’ùnic inconvenient d’aleshores era el preu del lloguer del local.

La implicació d’El Gra amb els esdeveniments de la ciutat va tenir un dels seus exponents més clars l’any 1986, quan Rubí celebra el seu mil·lenari. En el marc modernista  de les Escoles Ribas  l’entitat va organitzar la Festa de la Fotografia, a la qual hi van assistir la major part de les entitats fotogràfiques federades de Catalunya. La celebració fou tot un èxit.

L’any 1992, dins de la celebració del 26è aniversari, un tren de vapor de principis de segle va portar els participants, disfressats per l’ocasió,  fins a Súria. TV3 va fer el seguiment de l’activitat i es  va poder veure als programes de noticies.

Un any després, el 1993,  l’Aula Cultural de Caixa Terrassa va acollir una exposició col·lectiva en la qual van participar diferents socis i sòcies d’El Gra. Aquesta mostra va recórrer diferents ciutats catalanes i diferents galeries d’Andorra.

L’any 1994, El Gra va dur a terme  una retrospectiva de fotografies extretes de l’ampli arxiu fotogràfic que gestionava l’entitat.  Va ser per la Festa Major i va atreure l’atenció de molts rubinencs i rubinenques, ja que l’edifici es va decorar com si fos una immensa càmera fotogràfica.

També, dintre que aquest any, i fruit de la col·laboració amb el Govern Andorrà, es realitza l’exposició “Neoperseveralisme” on, fotògrafs andorrans d’aquest moviment exposen a Rubí.

Va ser aquest mateix any 1994 que El Gra va posar en marxa una nova activitat, que encara es realitza amb èxit cada Festa Major: La Gimcana Fotogràfica vinculada als actes de la festa.

El maig de 1996, i amb motiu de les exposicions que se celebren a tota Catalunya vinculades a La Primavera Fotogràfica, El Gra va portar a Rubí la mostra col·lectiva Mirada Interior de l’Agència Visions. Era una mostra de coneguts fotògrafs amb diferents plantejaments i punts de vista sobre la fotografia actual. Aquesta exposició va servir com a punt d’inici de tota una sèrie d’actes que van culminar amb la celebració dels 30 anys d’existència de l’entitat, a l’Ateneu de Rubí. Totes les persones, que al llarg d’aquestes tres dècades de vida de l’entitat van tenir alguna relació amb el grup,van ser convidades a participar a la celebració.

Entre els any 1997 i 1998 El Gra i el Centre Excursionista de Rubí van unir esforços i van presentar les bases per a la creació d’un Centre de Cultura,  obert a l’edifici de la Torre del Vapor Nou, un espai municipal. L’objectiu era crear i compartir  un ampli espai cultural de dinamització; cosa que es va aconseguir, però que no   va tenir continuïtat  per problemes de l´ajuntament amb el propietari.
Això va provocar la marxa d’El Gra de la Torre del Vapor Nou

Els anys 1998,1999 i 2000 conformen un període de letàrgia de l’entitat. Els problemes d’infraestructures i de relacions institucionals van deixar l’entitat amb totes les pertinences embalades a l’espera de solucions.

Finalment, l’any 2001, El Gra es va ubicar a la part de dalt de l’edifici de l’Antiga Estació, que havia estat recentment remodelat.  Era el moment de reprendre l’activitat i el dinamisme amb energia renovada. I així es va fer. No només s’ han continuat organitzant les activitats de la Festa Major, sinó que s’han fet realitat projectes realment emblemàtics. El primer, la publicació del llibre Rubinencs del Segle XX, una recopilació d’imatges i petites biografies de tot un seguit de rubinencs i rubinenques del segle XX que ens han deixat la seva empremta a la nostra població. El llibre va presentar-se a la primavera del 2001, conjuntament amb una exposició amb el mateix nom, que va despertar l’interès de gran part de la ciutat.

El 2004 es va publicar  el llibre d´Ignaci Marroyo 4 Miscel·lànies Rubinenques, un recull de  quatre exposicions de l’autor: La setmana santa dels anys 60 a Barcelona, una mostra de l’evolució dels comerços rubinencs a través dels anys, les masies de Rubí i  un recull d´imatges de l´església de Sant Pere. Aquest any es va demanar a la Generalitat la Creu de Sant Jordi per  l’amic Ignasi Marroyo.

El 2006, a partir d’una idea dels Veïns del Carrer es dur a terme un projecte comú amb El Gra: Motius de Rubí. Un recull d’imatges dels membres familiars de cadacasa amb algun malnom. El 2006 i el 2007 es fan les exposicions durant la Festa del carrer Sant Miquel.

2007. Anys de canvis.  Es començà a treballar per entrar a treballar en el món de la fotografia digital. Es concertaren diverses entrevistes amb representants municipals per aconseguir que l´Ajuntament habilités una aula digital.

El 2008  es un  any important. Es publica el llibre Motius de Rubí; una ullada amable a la gent d’abans. Un gran testimoni de memòria històrica. L’A i diverses institucions rubinenque en fan possible l’edició. D’aquest recull de motius i imatges de 224 famílies se’n va fer una exposició  a la sala de l’aula cultural de La Caixa de Terrassa.

El 2009 es va signar un conveni amb l´Ajuntament mitjançant el qual el consistori cedeix ordinadors i El Gra ofereix coneixament de tractament d’Imatge a la ciutadania de manera gratuïta. Va néixer així l’aula digital d’El Gra.

2010-2014  El Gra comença a tenir més socis actius. Es duen a terme nous projectes: Les sessions de l ´aula, La projecció mensual Explica’ns el teu rotllo, les sortides fotogràfiques mensuals i la col·laboració amb altres entitats i activitats locals com Sant Galderic, La Festa de Sant Antoni Abad, La caminada nocturna, el Mercat… Tot plegat fa  que les persones del Grup Fotogràfic El Gra se sentin orgulloses del seu present i de la seva història. És per això que volen celebrar com cal els primers cinquanta anys d’existència.

2 respuestas a Història

  1. Deborah dijo:

    Hola!
    Ahir vam assistir a un espectacle a l’Escola Montessori al torn de les 19h va haver-hi un fotògraf molt amable que ens va fer un seguit de fotos, me les va ensenyar i eren precioses, però ( error meu) no li vaig preguntar on trobar les per tenir-les, donava per fet que hi serien a la web de l’Ajuntament i avui al no trobar-les me quedat ben parada! He preguntat a l’Ajuntament on trobar-les i m’han respòs que potser era del grup El Gra ( vostès) i es per això que els hi faig la consulta. A veure si siusplau puc trobar les fotos. Moltíssimes gràcies per l’atenció i… Dispensin les molèsties. Deby Vidal

    • Emiliano dijo:

      Hola Deborah poso el teu comentari en el grup del qual han fet fotos en les festes i espero que sigui un dels nostres. Ja et diré.
      Saluts

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.